JE LI MJESEC UMJETNA TVOREVINA?

NED, 27.04.2014. u 20:22
POGLEDA 2915

Pogledajte u nebo u vedru noć, i što vidite? Male mrvice svjetla što su dio milijuna zvijezda u svemiru. Nitko im ne zna točan broj, ali svemir je toliko golem da će dugo vremena ostati tajanstven. Čak i danas, kad čovjek može putovati svemirskim prostorom, mi smo jedino zagrebali po površini tajne. Put na Mjesec je kao nekoliko koračaja u usporedbi s daljinom od Zemlje do najbliže zvijezde.

Zaista, što je to s Mjesecom? Nama najbliže nebesko tijelo, skoro stalno vidljivo, a opet toliko toga na njemu, a sasvim sigurno i u njemu, je misteriozno, nepoznato, skriveno… Svi znamo kako Mjesec izgleda gledan sa Zemlje, ona svjetlija i tamnija područja vidljiva prostim okom. No Mjesec krije mnoge tajne koje jednostavno ne možemo objasniti. Tako su se rađale mnoge pretpostavke i teorije zavjere. Teorije tipa crtića da je mjesec sačinjen od sira nećemo razmatrati, iako po nekim istraživanjima čak 13% Amerikanaca zaista vjeruje u to. Za umrijeti od smijeha.

Kad malo bolje razmislimo, ona najpoznatija teorija zavjere da čovjek nikad nije sletio na Mjesec drži vodu. Prošlo je već 45 godina, točnije od 1969., otkako je američki svemirski istraživački centar poslao istraživačku sondu sa ljudskom posadom, Apollo 11, i prve astronaute koji će prošetati Mjesecom - Buzza Aldrina, Michaela Collinsa i Neila Armstronga. NASA je objavila i videosnimke Neila Armstronga kako skakuće po površini Mjeseca i zabija američku zastavu u tlo te audio zapis na kojem ga čujemo kako izgovara popularnu rečenicu „Ovo je mali korak za čovjeka a veliki za čovječanstvo“. Kako onda da u tih 45 godina čovjek više nijedanput nije sletio na Mjesec? Prije par godina sam i sam imala priliku pogledati jedan dokumentarac o Mjesecu i tu čuvenu snimku, i mogu slobodno reći da izgleda dosta namješteno i izvještačeno. Sve je moguće.

Neki vjeruju da su na Mjesecu živjeli stvaraoci našeg planeta, da tamo postoje piramide i ostaci te drevne civilizacije, no da su se svojom tehnologijom doveli do uništenja. Ali da nisu potpuno uništeni, već da se kriju u dubokim kraterima gdje je visoko razvijena tehnologija. I da nas nekada posjećuju sa okruglim tanjurima te da su se čak i astronauti u svemiru naviknuli na njih jer su česta pojava. Postoji i teorija da je Mjesec prvo kružio oko Marsa i da je Zemlja uletjela u Sunčev sustav i privukla ga svojom gravitacijom te da su se mali zeleni iliti Marsovci preselili na Zemlju prateći svoj Mjesec.

Postoji veliki broj indicija određenih znanstvenika da je Mjesec zapravo „šupalj“, a i tome idu u prilog činjenice kako je gustoća jezgre daleko manja u odnosu na vanjski, površinski sloj. Pojedinci idu toliko daleko da čak tvrde kako Mjesec uopće nema jezgru. Znanstvenici su donedavno smatrali kako je Mjesec geološki aktivan, tj. da ima aktivne vulkane. Radi se o tome kako se sa teleskopom mogu povremeno vidjeti crvena svjetla, za koje se pretpostavljalo kako su ustvari vulkani.

Mikhail Vasin i Alexander Shcherbakov tvrde kako se radi o planetoidu koji je izdubljen pomoću golemih strojeva od strane nepoznatih bića s vrlo naprednom tehnologijom. Dalje zaključuju kako se tu radi o drevnom svemirskom brodu, u čijoj se unutrašnjosti nalazi oprema za pokretanje istoga, navigacijski uređaji, te uređaji za promatranje. Mjesec vide kao nekakvu vrstu Noine arke za spas možda naše civilizacije, ili pripremu za nastanjivanje nekakve izvanzemaljske vrste koji je izrađen od materijala koji su otporni na snažne udarce i na toplinska zračenja. Ne samo da znanost i teoretičari zavjera imaju drugu verziju priče o podrijetlu Mjeseca, nego slične priče pričaju i drugi ljudi, odnosno, drevni narodi i plemena.

Tako je David Icke, interesirajući se upravo o ovoj temi, pokušao doći do nekakvih saznanja putem svog dobro znanog prijatelja Credoa Mutwe, jedne vrlo zanimljive i izuzetno duhovne osobe iz plemena Zulu. On također tvrdi kako je Mjesec zapravo izdubljen te kako su u njemu nastanjeni Pythoni, ili kako ih David Icke naziva reptili. Znači, mišljenja je kako reptili upravljaju procesima Mjeseca te pomoću njega crpe energiju iz nas. Isto tako, navodi kako je Zemlja bila potpuno drugačija prije dolaska Mjeseca. Tvrdi kako nije bilo godišnjih doba i kako je Zemlja bila trajno okružena „balonima“ vodene pare. Ljudi nisu mogli osjetiti jako blještavilo Sunca upravo radi te vodene magle. Zemlja je zapravo bila predivno i pitomo mjesto s puno zelenila, kiša i magle. Nastavlja kako svu simboliku i predaje o Mjesecu može povezati sa biblijskim pričama o velikom potopu i Noinoj arci, za koju tvrdi da predstavlja Mjesec.

Neki čak postojanje Mjeseca objašnjavaju kao heliocentričnu pojavu. Tvrde da je Mjesec naša duša i naše nesvjesno. Možda je oko zemlje „montiran“ da nas podsjeti tko smo u svojoj biti. Zato mu i vidimo samo jednu stranu, onu koju u sebi možemo intuitivno spoznati i proživjeti, a suprotna strana Mjeseca ostaje vječito sakrivena spoznaja o samome sebi.

Ono što sigurno znamo o Mjesecu je da na njemu nema vode niti atmosfere. Površina mu je veoma stjenovita i bregovita. Mora (ravni) su često okružena veoma visokim lancima planina te je prepun kratera, od sićušnih rupa do prostranih ravni opkoljenih vijencima planina. Mnogo je manji od zemlje, promjer mu je 3476 km, a po težini je 81 put lakši od Zemlje.
Mjesečeva atmosfera se sastoji od helija, neona, vodika i argona a pronađeni su i tragovi amonijaka, metana i ugljičnog dioksida. Mjesečeva kora sastoji se od kisika, silicija, aluminija, kalcija, željeza, magnezija i titana.

Galileo je prvi opisao Mjesečevu površinu kao stjenovitu sa puno planina i ogromnih kratera. Do tada su postojala svakakva nagađanja o Mjesecu a zanimljiva su ona drevna vjerovanja da je Mjesec vatrena kugla ili pak nebesko ogledalo koje reflektira Zemljina mora i kopno. Najtočniji su bili stari Grčki filozofi koji su zapisali da Mjesec zaista reflektira ali ne Zemljinu površinu nego Sunčevu svjetlost! Stari Grci su isto tako i tumačili kako su tamniji dijelovi Mjeseca more a svjetliji kopno, planine.

Alternativne teorije o nastanku Mjeseca kruže već desetljećima, no možda nikada nećemo saznati njegovo pravo porijeklo. Je li nastao prirodnim putem ili je nekakva umjetna tvorevina? Tko će znati… Ali činjenica je da Mjesec utječe na nas i na našu Zemlju. Sve u svemu, Mjesec je prilično velika misterija. Lijepo nam pjeva Frank Sinatra: „Fly me to the moon, and let me play among the stars, let me see what spring is like on Jupiter and Mars."

Autorica teksta: Maja Podrug

Slika 1: Georges Méliès, commons.wikimedia.org
Slika 2: Johannes Hevelius, en.wikipedia.org
Slika 3: NASA, commons.wikimedia.org

Comments


Brodarica NET je web sjedište koje na jednom
mjestu okuplja lokalnu grupu pouzdanih i kvalitetnih poduzetnika i pojedinaca s kojima će članovi i posjetitelji moći ostvariti interaktivnu komunikaciju.Copyright 2013 brodarica.net
Brodarica.net nije odgovorna za sadržaj eksternih web stranica.
Oglašavajte kod nas O brodarici.net Kontakt Uvjeti korištenja Privatnost podataka