MODA BRKOVA KROZ VRIJEME

PET, 12.05.2014. u 20:22
POGLEDA 8814

„Više i od jela i od pića volim društvo brkatih mladića. Brkovi pale, brkovi žare, brkovi za sitne pare. Brkovi gore, brkovi dole, brkovi su da se vole", pjevaju nam Brkovi, hrvatski turbo folk/punk rock sastav iz Zagreba. Što je muškarac bez brkova? Muškarac kao i svi ostali. Iako često sa podsmijehom pričamo o brkatim frajerima, ovaj vrlo muževan detalj na licu nadopunjen bradom ima vrlo bogatu i moćnu povijesnu priču.

Brk kao znak pravog muškarca. Ne bih baš rekla. Činjenica je da brkove nose samo naši ćaće koji su uhvatili pet ili šest banki. I moj stari ih nosi kao modni dodatak još otkako je odslužio vojni rok u kasnim 60-ima prošlog stoljeća, a to je poprilično dugo. Ni vlastita ga žena nije nikad vidjela bez brkova. Koliko je brk popularan kod naših seniora, toliko je nastala prava pomama mlađih muškaraca za bradama Sulejmana Veličanstvenog za kojim su poludjele naše domaćice. Ali momci, koliko god vi mislili da ste muževni s tom grivom oko lica, vašim boljim polovicama je ipak najdraža brada od tri dana. Ne žele dlake za obrok.

No kako danas brkovi i brade čine frajera zapuštenom skitnicom i zločestim dečkom, našim precima je brada služila za zastrašivanje konkurencije i privlačenje potencijalnih partnerica. Bila je to stvar seksualne selekcije. Od civilizacija Mezopotamije i Egipta do stare Grčke, Indije i arapskih zemalja, brade su predstavljale iznimno važan dio života muškaraca. U Indiji se brada smatrala simbolom mudrosti i profinjenosti do te mjere da bi se kao kaznu za preljub muškarcima javno brijala. U staroj Grčkoj brada je bila simbol muškosti, a Spartanci su kažnjavali kukavičluk brijanjem dijelova brade. Te slične navade i vjerovanja zadržala su se do danas u arapskim zemljama. Primjerice, 2003. g. pomoćnik Saddama Husseina uvrijedio je premijera Kuvajta izjavivši kako „proklinje njegove brkove“. Uostalom, treba li uopće spominjati Sulejmana, njegove begove i paše i njihove brkove i brade koje svakodnevno pratimo na našim malim ekranima. (I. Mikloušić, www.jutarnji.hr)

U zapadnome svijetu popularnost brada rasla je i opadala kroz povijest pa je tako u srednjem vijeku bila sinonim viteške hrabrosti i muškosti i moći, a ako bi kojim slučajem protivnik dotaknuo bradu drugog muškarca, to se smatralo uvredom. A u 18. stoljeću su je zamijenila obrijana lica. Popularnost brada vraća se tek sredinom dvadesetog stoljeća, a trendovi od tada variraju sve do danas. Ipak, niz važnih povijesnih figura obilježili su njihovi brkovi i brade. (I. Mikloušić, www.jutarnji.hr)

Sve u svemu, čini se da su kroz povijest pa sve do danas, u tradiciji i popularnoj kulturi brkovi i brade bili epitom muškosti. Ono oko čega se također možemo složiti jest da su se kroz povijest muškarcima s brkovima ili bradama pripisivali razni, uglavnom pozitivni epiteti, poput mudrosti, seksualne potentnosti, muževnosti i višeg socijalnog statusa. Iako se brade ponekad smatralo i znakom manjka higijene i profinjenosti, brade i brkovi univerzalni su pokazatelji ulaska u pubertet i prelaska iz djetinjstva u muškost. (I. Mikloušić, www.jutarnji.hr)

Muškarci su kroz povijest nosili brkove na razne načine. Tako imamo one uredno podšišane koji su se išli od jednog do drugog kraja usta kakve su nosili Nikola Tesla, Staljin, Charlie Chaplin, pa brkovi u širini nosa kakve je imao Hitler ili pak oni duguljasti do dužine brade i zavijeni na krajevima kakve je nosila kamarila na dvoru Franje Josipa. Takve brkove možemo i dan danas vidjeti u nekim predjelima Hrvatske, posebice u Dalmatinskoj zagori u okolici Sinja.

Na Forbesovoj listi 100 najbogatijih ljudi čak 98% poznatih bajkera, kauboja i ostalih „zločestih“ momaka imalo je brkove i bradu, a znamo koliko žene vole zločeste dečke. Prema nekim istraživanjima, žene su u kriznim situacijama imale više povjerenja u muškarce koji su nosili brade i brkove, a razlog je bio što su ti muškarci zračili mudrošću i zrelošću. Trodnevne brade su već druga priča. Žene su slabe na muškarce s takvim bradama jer naprosto odišu seksipilom. To potvrđuje i anonimni citat: „Ljubiti muškarca s bradicom je kao odlazak na piknik. Nije nam problem prošetati kroz visoku travu da bi došle do super cilja“.

Znamo da većina žene ne voli bradu ni brkove jer ih grebe, ali ipak i oni imaju neke prednosti. Primjerice brada služi kao obrana od raka koža i ultraljubičastog zračenja; zaustavlja napad astme usred peludi i prašine; usporava proces starenja i djeluje kao lijek protiv nesanice; sprječava osipanje kože. Ali ako bradu ne održavate redovito, može širiti infekcije. Pa sad, dragi momci, dobro razmislite koliko imate volje i živaca za njihovo održavanje.

U kasnim 70-im godinama prošlog stoljeća NY Islandersi su započeli jednu od ultimativnih sportskih tradicija, puštanja brade za vrijeme doigravanja. Običaj se kasnije proširio i na ostale sportove kao vrsta zbližavanja suigrača, poboljšavanja momčadskog mentaliteta, ali svoje korijene uvijek će vezati uz hokej, gdje i dan danas ostaje najzastupljenija forma playoff dekora. Hokejaši pak svoje brkove njeguju u tzv. Movemberu (spoj riječi November/studeni i moustache/brkovi) kada u studenom svake godine pokušavaju skupiti novac i podići svijest o raku prostate, te općoj zdravstvenoj situaciji muškaraca diljem svijeta. (M. Jantoljak, www.igraliste.hr)

Pravila Movembra su jednostavna - muškarci započinju mjesec svježe obrijani i kroz cijeli mjesec puštaju brkove, a „suču“ brade. Uz to, od brkana se očekuje da svojim primjerom potiču svoje prijatelje i poznanike da se krenu brinuti za svoje zdravlje te da doniraju u svrhu Movembra. Brkani se popularno nazivaju Mo Bros, a njihove bolje polovice koje ih podržavaju, Mo Sistas. Hvalevrijedan pothvat. (I. Mikloušić, www.jutarnji.hr)

Ali i brkovi su poznati i u gastronomiji pa tako imamo i kolač didov brk. Evo drage domaćice i recept za naše najdraže brkane. Sastojci: za tijesto 40 dkg glatkog brašna, 1 vrećica praška za pecivo, 5 dkg margarina, 5 dkg masti, 1 žlica šećera, 4 žumanjka, mlijeka po potrebi. Krema: 25 dkg oraha mljevenih, 15 dkg šećera, 4 bjelanca, 20 dkg čokolade za kuhanje, malo mlijeka, marmelada. Priprema: Brašno pomiješati sa praškom, napraviti rupicu i dodati margarin, mast, šećer i žumanjke te na kraju dodati mlijeka, dok tijesto ne bude mekano. Tijesto se razvalja na 3 dijela. Svaki premazati marmeladom po cijeloj dužini. S jednog i drugog kraja savijati a u sredini staviti kremu. Od bjelanjaka stući snijeg, dodati šećer i orahe. Pečeni kolač preliti čokoladnom glazurom. Kolač je jednostavno za prste polizati, pa znam iz iskustva da naši brkani neće ostati razočarani.

Kaže poslovica: ne cijeni vola po rogovima ni čovjeka po brkovima. I za kraj stihovi popularne pjesme Brko Emira Lakovića Lake koji je na jako smiješan način opjevao taj neizostavni muški ukras: „Ja sam brko, autoritet, ženama ću pravit veći natalitet. Ja sam brko, ja sam vlast, eksploatisaću svakoga u spas. (Brko, brkane, moj omiljeni krkane). Ja sam brko, ja sam spas, uvijek radim samo najbolje za vas. Ja sam brko, imam dara, talentovan sam za uzimanje para. (Brko, brkane, moj omiljeni krkane). Ja sam brko, imam rješenje, možemo ga naći, jedući pečenje. Ja sam brko, nisam dobar, samo reci koliko sam ja tu dobar. (Brko, brkane, moj omiljeni krkane). (Suviše sam glasna ali neću da se stišam, imaš dobre brkove, al' ja kroz bolje pišam) (Brko, brkane,moj omiljeni krkane)“. Pa tko voli, nek izvoli.

Autorica teksta: Maja Podrug


Slika 1: Karen Arnold, publicdomainpictures.net
Slika 2: Rafael, en.wikipedia.org
Slika 3: en.wikipedia.org
Slika 4: blogs.thescore.com
Slika 5: Vegi56, coolinarika.com

Comments


Brodarica NET je web sjedište koje na jednom
mjestu okuplja lokalnu grupu pouzdanih i kvalitetnih poduzetnika i pojedinaca s kojima će članovi i posjetitelji moći ostvariti interaktivnu komunikaciju.Copyright 2013 brodarica.net
Brodarica.net nije odgovorna za sadržaj eksternih web stranica.
Oglašavajte kod nas O brodarici.net Kontakt Uvjeti korištenja Privatnost podataka