HNK Zagreb - Međunarodno baletno natjecanje „Mia Čorak Slavenska“ (29.06. - 01.07. 2014.)

NED, 29.06.2014. u 10:58
POGLEDA 1427

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu i ove će godine biti domaćin Međunarodnog baletnog natjecanja Mia Čorak Slavenska. Hrvatsko društvo profesionalnih baletnih umjetnika u suradnji s Hrvatskom glazbenom mladeži suosnivač je ovog bijenalnog baletnog natjecanja koje se prvi put održalo 2006., a od 2010. godine ima međunarodni karakter. Natjecanje nosi ime naše proslavljene primabalerine koja je u inozemstvu ostvarila iznimnu karijeru, osobito u SAD-u te je tijekom 20. stoljeća svojim likom i djelom afirmirala hrvatsku baletnu umjetnost u svijetu.

Ovogodišnje Međunarodno baletno natjecanje ponovno se odvija pod visokim pokroviteljstvom predsjednika RH dr. sc. Ive Josipovića, a predsjednik žirija svjetski je proslavljeni baletni umjetnik Irek Mukhamedov, zvijezda moskovskog Boljšoj teatra i Royal Opera House Covent Gardena u Londonu.

Ove se godine na natjecanje prijavilo čak 70 kandidata iz 20 zemalja svijeta: SAD, Australija, Italija, Japan, Egipat, Mađarska, Rusija, Ukrajina, Portugal, Slovenija, Makedonija, BiH, Rumunjska, Srbija, Crna Gora, Izrael, Njemačka, Francuska, Velika Britanija i Hrvatska. Dolazak velikog broja stranih baletnih natjecatelja i umjetnika potvrđuje njegovu atraktivnost u regiji, ali i puno šire. Na ovom natjecanju i naši mladi perspektivni plesači imaju prilike usporediti svoje znanje i vještine s kolegama iz svijeta. Ovakvim međunarodnim događanjima potvrđujemo kvalitetu, izvedbu i organizaciju po čemu smo na samom vrhu sličnih događanja u svijetu, te doprinosimo promociji Hrvatske i njezinih umjetničkih dosega.

HDPBU se zalaže za holistički pristup baletu kao sintezi umjetnosti, sporta i znanosti, pa kao i kod drugih umjetničkih natjecanja, primjerice instrumentalista i vokalista, naglasak nije samo na sportskom nadmetanju, nego na potpunom umjetničkom dojmu. Međunarodna prosudbena komisija procijenit će anatomske predispozicije, pravilan stav tijela, tehničku spremnost i izvedbu te umjetnički i sveukupni estetski dojam s obzirom na muzikalnost, plesnost i stilsku izražajnost natjecatelja koji su razvrstani u tri starosne kategorije; kategorija A do 18 godina, kategorija B od 18 do 22 godine i kategorija C od 22 do 28 godina. Prema propozicijama plesači izvode odabrane solo dionice ili duete iz klasičnog repertoara i djela suvremenog plesnog izraza u vlastitim ili tuđim koreografijama, jer je ovo natjecanje koncipirano kao spoj izvrsnosti, tradicije i suvremenosti.

Službeni dio natjecanja odvija se 30. lipnja, a dodjela nagrada i svečani Gala koncert, koji će atraktivnim programom prezentirati najbolje mlade baletne umjetnike Hrvatske i svijeta, održat će se u utorak, 1. srpnja 2014. u 19.30 sati u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu.

(HNK Zagreb)


Comments


Brodarica NET je web sjedište koje na jednom
mjestu okuplja lokalnu grupu pouzdanih i kvalitetnih poduzetnika i pojedinaca s kojima će članovi i posjetitelji moći ostvariti interaktivnu komunikaciju.Copyright 2013 brodarica.net
Brodarica.net nije odgovorna za sadržaj eksternih web stranica.
Oglašavajte kod nas O brodarici.net Kontakt Uvjeti korištenja Privatnost podataka