Premijera glazbeno-p​lesne drame Sprovod u Theresienb​urgu na 60. Splitskom ljetu

UTO, 29.07.2014. u 21:59
POGLEDA 970

Nastala u zajedničkoj produkciji Splitskog ljeta i Kazališta Ulysses glazbeno-plesna drama Sprovod u Theresienburgu ima dvije premijere. Komad je praizveden 23. srpnja na Brijunima, a splitska je premijera u sklopu programa 60. Splitskog ljeta predviđena za 30. srpnja u Dvorištu HNK Split. Predstava je nastala na osnovu groteskno-satiričnog proznog teksta Miroslava Krleže iz ciklusa o Glembayevima. Redatelj i koreograf je Staša Zurovac, skladatelj Marjan Nećak, a u predstavi nastupaju glumci Vanda Winter, Dražen Čuček i Ozren Grabarić, te plesači Baleta HNK Split. U ulozi Kállaya Bandija, violiniste i glazbenog komentatora nastupit će rumunjski violinist Alexander Bălănescu, osnivač glasovitog Balanescu kvarteta. Scenografkinja i kostimografkinja predstave je Bjanka Adžić Ursulov.Sprovod u Theresienburgu je groteskno-satirični prozni tekst Miroslava Krleže iz ciklusa o Glembayevima, puno bliži komediji, nego li tragediji. Radnja se zbiva 1906. u garnizonu carske i kraljevske aspern-esslinške Sedamnaeste dragunske pukovnije u madžarskom zadunavskom gradu Maria Theresienburgu koji posjećuju tri visoka japanska časnika zaslužnih u nedavnom ratu protiv Rusije. Prva dama svečanosti je Olga Warronigg (Vanda Winter), supruga pukovnika Mihajla von Warronigga (Ozren Grabarić), u koju je zaljubljen poručnik Ramon Gejza (Dražen Čuček). Nakon skandala pred japanskim gostom pukovnik poručnika Gejzu kažnjava zavorom, u kojem ovaj počini samoubojstvo. Predstava kombinira različite žanrove, pa svi izvođači glume, pjevaju, plešu, a Alexandar Bălănescu i svira violinu uz glazbu Marjana Nećaka, makedonskog skladatelja koji je autor glazbe za šezdesetak dramskih predstava, mjuzikla, opera, baleta, igranih i kratkometražnih filmova za što je dobio brojna priznanja i nagrade. Na novinskoj konferenciji uoči splitske premijere Alexandar Bălănescu istakao je kako posljednjih godina sve više radi za kazalište, ne samo u ulozi skladatelja, nego i izvođača na sceni. „Od početka sam osjetio veliku bliskost s glazbenm izričajem Marjana Nećaka, možda i zbog zajedničkih balkanskih korijena, no zasigurno zbog njegove sklonosti da ne pravi čvrste granice među raznovrsnim glazbenim žanrovima, primjerice klasične i popularne glazbe, što je oduvijek bio i moj izbor“, naglasio je Bălănescu.
Nakon splitske premijere u Dvorištu HNK Split 30. srpnja s početkom u 20 sati, predviđena je i jedna reprizna predstava 31. srpnja, na istom mjestu i u isto vrijeme.

Comments


Brodarica NET je web sjedište koje na jednom
mjestu okuplja lokalnu grupu pouzdanih i kvalitetnih poduzetnika i pojedinaca s kojima će članovi i posjetitelji moći ostvariti interaktivnu komunikaciju.Copyright 2013 brodarica.net
Brodarica.net nije odgovorna za sadržaj eksternih web stranica.
Oglašavajte kod nas O brodarici.net Kontakt Uvjeti korištenja Privatnost podataka