FUDBALERKE (1. dio)

SRI, 01.08.2014. u 00:16
POGLEDA 2695

Bio sam uvjeren da su fudbalerku patentirali jugoslovenski fudbaleri. Dobro, nosio ju je i Rudy Voeller, glasoviti njemački centarfor, onaj s brčićima i, što se mene tiče, slobodno se ta vrst frizure mogla nazvati felerovka. Ali, netko mi je prišapnuo da postoje čvrsti dokazi da fudbalerku nije patentirao neki nogometaš, nogometni menadžer ili navijač. Patentirao ju je jedan pjevač.
To je onaj Englez koji je bio sklon sakoima s uzorcima tigra, leoparda ili zebre. Tjeme mu je bilo kratko ošišano i zapleteno kao u kakve pudlice, dok su mu otraga dugi plavi uvojci padali do ramena. Bio je stravstveni nogometaš i plan mu je bio da naganja loptu i valjda postane ikona poput Georgea Besta. Dočim, treneri nisu prepoznali njegov kapacitet, on se strateški pametno izmjestio u glazbene vode. Što se mene tiče bila je to prava stvar, jer sam dobio autora kojega cijeli život mogu slušati. U suporotnom da je i igrao Engleska isto tako ne bi bila svjetski prvak. Nogomet ništa nije izgubio, a mi smo dobili taj nezaboravni raspukli glas i sjajne ritmove.

Još nemate ideju o kome se radi?

Rod Stewart.A, da se vratim na početak; ja sam mislio da je fudbalerku izmislio Milko Đurovski. Bilo je to baš oko mojeg prvog srednje kad je Milko zabijao sveudilj po jugoslovenskim travnjacima, dok su mu crni čuperci lamatali na vjetru. Nije Milko bio samo neprikosnoveni strijelac, za njim su uzdisale mlade (a i stare) Jugoslovenke i ta se frizura proširila poput požara.
Sjećam se, ko da je bilo danas kad sam banuo u razred tako upicanjen iz mnogih grla je zaorilo; Miilkoo Đurovskiii!!!
Tako je u prvoj polovici osamdesetih fudbalerka postala obavezna stilska figura. Čak su i ćelavi puštali fudbalerke i to je bilo solidno rješenje za razliku od one opcije kada puste kosu sa strane, pa onda te rijetke vlasi kao u nekom zaveslaju prebace skroz na drugu stranu. Još to moraju prilijepiti uz ćelu, a tad dvokomponentnih ljepila nije bilo pa su se snalazili koječime; sa šećerom i vodom, pivom ili bilo čim ljepljivim samo da bi to izgledalo što konkretnije. Dočim, fudbalerka je bila sjajan nadomjestak na tragu one; tko nema na glavi ima u nogama.

A, za nas bujnokose fudbalerka je predstavljala isto tako solidno rješenje, jer u ta ranija hippie vremena kosurine je bilo posvuda. Sad si mogao busene sa strane i s krova ukloniti, ostaviti otraga, u discu si bio zapaženiji, a na terenu brši i lepršaviji.


Bacite oko na fudbalerku Bona Voxa naprimjer. U tom periodu, posebno na Live Aidu te nezaboravne 1985.-e., e to je, brajo moj, što bi rekli Imoćani, bila frizura; gore pudlica, otraga metlica i opiči Sunday Bloody Sunday.
A, kao ni bilo koja druga stvar pa tako ni fudbalerka nije pala s Marsa. Njozi je prethodila mukotrpna borba čovječanstva s oblikovanjem frizura. Nisam siguran da u tom stalnom traženju i previraju, nerijetkom očajanju nisu i tajne službe imale svoje prste, samo da svijet nečim zabave, a da se hladni rat ne bi ohladio.


Kad čitam neke časopise, tipa 'Vojna povijest' pa tamo donose izgled uniformi i vojnika kroz razne eophe, uočavam da bi se tu i tamo u nekim periodima pojavilo neki oblik frizure koja bi se uvjetno mogla nazvati fudbalerkom, ali to bi bilo pretenciozno, jer tad nit je bilo fudbala, nit Roda Stewarta, nit jugoslovenske lige, nit Milka Đurovskog. Ta se frizura zasigurno zvala drugačije, ali se zamjećuje da su ti francuski vojnici iz doba Napoleona, španjolski konkvistadori ili Trenkovi panduri bili, malo je reć, gizdavi. No, uz to je tu bilo bradica raznoraznih oblika dako da i to usložnjava stvar i zahtjeva posebnu raspravu.


Ono što mi se čini relevantnim su možda bitlsice, no one su pokrivale oči, a znamo kako je nezgodno nešto raditi ako ti smeta očima, tako da se od te opcije prema naprijed brzo odustalo. Stonesi su odmah to shvatili i pametno makli sve što im smeta pred očima. Bilo je to prilično šokanto, jer taman što se šira (puritanska) javnost privikla na šok bučnog poimanja glazbenih nota sad se trabala naviknuti i na te bezprizorne čupavce. Ali, ako su djevojke vrištale koga je brigalo što oni govore?!


Autor teksta: Želko Barišić


Comments


Brodarica NET je web sjedište koje na jednom
mjestu okuplja lokalnu grupu pouzdanih i kvalitetnih poduzetnika i pojedinaca s kojima će članovi i posjetitelji moći ostvariti interaktivnu komunikaciju.Copyright 2013 brodarica.net
Brodarica.net nije odgovorna za sadržaj eksternih web stranica.
Oglašavajte kod nas O brodarici.net Kontakt Uvjeti korištenja Privatnost podataka