MALI VODIČ KROZ SVEMIR - TAMNA ENERGIJA

NED, 13.04.2014. u 23:32
POGLEDA 1504

Ironija je prirode da je najizdašniji oblik energije u svemiru ujedno i najmisteriozniji. Od nevjerojatnog otkrića kako se svemir ubrzano širi, pojavila se nepromjenjiva slika koja ukazuje kako su dvije trećine svemira sazdane od „tamne energije“ (različito od tamne materije) – neke vrste gravitacijski odbojnog materijala. Međutim, jesu li dokazi dovoljno jaki da bi opravdali nove, egzotične zakone prirode? Ili možda postoji jednostavnije, astrofizičko objašnjenje krajnjeg ishoda?

Priča o tamnoj energiji počinje 1998. godine kada su dva nezavisna tima astronoma tražila udaljene supernove nadajući se kako će moći izmjeriti brzinu kojom ekspanzija svemira počinje usporavati. Ostali su zapanjeni: proučavanja su pokazala kako se širenje zapravo ubrzava. Ustvari, svemir se počeo ubrzavati davno, negdje u zadnjih 10 milijardi godina. Poput detektiva, astronomi diljem svijeta stvorili su potpunu sliku „krivca“ odgovornog za to ubrzanje: odgovorna je za dvije trećine svemirske energetske gustoće, gravitacijski je odbojna, ne pojavljuje se u galaktičkim jatima, zadnji put je viđena kako gotovo kida prostor-vrijeme. I odaziva se na to zloglasno ime - tamna energija. Mnogi teoretičari otprije su imali jednog osumnjičenog na umu: kozmološku konstantu, uvedenu još davno od strane Alberta Einsteina.

Kako baciti novo svjetlo na tamnu energiju postalo je pravi mali izazov za današnje astronome i uistinu nadilazi naše sadašnje razumijevanje znanosti i prirode. Znamo da ona postoji, znamo koliko svemira sačinjava, znamo kakav utjecaj ima na svemir koji nas okružuje, ali ono što znanstvenici ne mogu reći jest što je ta misteriozna sila koju ne možemo detektirati niti vidjeti. Uzimajući u obzir da je tamna energija prisutna u svemiru, ljudi bi pomislili kako znanstvenici neće imati poteškoća pri njenom praćenju budući da je ima 73%. Astronomi također znaju kako je tamna energija sila koja radi protiv gravitacije. Iako im imena impliciraju kako su slične, tamna energija i tamna materija – o kojoj je bilo riječi u zadnjoj temi - nisu direktno povezane, jer, gdje tamna materija kao specifična sila drži svemir na okupu i objašnjava kako je kohezija zvijezda i galaktika moguća, tamna energija razdvaja i širi svemir.

Iz razloga što tamna energija ne odgovara nikakvim modelima u astrofizici i fizici, istraživači su se potrudili biti što kreativniji, a rezultat je stvarno mnogo ideja od kojih neke graniče s ludošću. Neki teoretičari misle kako je naš vidljivi svemir rezultat nepreglednog niza paralelnih svemira i svaki od njih ima različitu količinu tamne energije. Neki, pak, misle kako je naš svemir u interakciji s drugim, paralelnim svemirom, a sila između ta dva svemira pokreće svemirsko ubrzavanje. Postoje također i sumnje kako je tamna energija znak da je trenutačno prihvaćena teorija relativnosti nepotpuna na većim udaljenostima.

Na stranu mnogobrojne teorije i ideje, činjenica je da, što se svemir više širi, više tamne energije ima, a što je više tamne energije, više je i širenja svemira. Fina petlja! Ta karakteristika ukazuje kako tamna energija nije stvorena od ikakve poznate vrste čestica. Ako se trend širenja nastavi, galaktike koje danas vidimo toliko će se udaljiti da će biti nevidljive jedne drugima u daljoj budućnosti. To će ujedno biti i kraj astronomije kakvu poznajemo. Pretpostavljajući da naša vrsta može preživjeti kraj Zemlje, svaki potomak u dalekoj budućnosti bio bi u mogućnosti vidjeti samo nepregledne predjele crnine van naše galaktike. Što je, dakle, tamna energija? Teorije energije vakuuma i kozmološke konstante predstavljaju problem jer količina energije predviđena kvantnom teorijom mnogo je veća nego promatrane količine tamne energije. Činjenica da se njeni efekti, sudeći po promatranju poznatih supernovi, nisu promijenili tokom vremena odbacuje i mnoge druge modele za ubrzavanje kao što je kvintesencija.

Možda su sva ova objašnjenja, uključujući i preispitivanje opće teorije relativnosti na većim svemirskim udaljenostima, nezadovoljavajuća, iako je, da parafraziramo Tolstoja, svaka nezadovoljavajuća teorija u ovom slučaju nezadovoljavajuća na svoj vlastiti način. Modifikacije gravitacije inspirirane kvantnom fizikom najviše obećavaju. Budući da se već sumnja kako opća teorija relativnosti treba biti prilagođena kako bi odgovarala kvantnim svojstvima, možda nam svemir daje dobar savjet gdje tražiti nove ideje. Svemir je, naposljetku, istinski sudac naših ideja. Nebitno koliko je elegantna neka teorija, ona se mora podudarati s opažajnim dokazima. Dok svakodnevno pristižu novi podaci, teorije mogu zaživjeti ili pasti u vodu. Trenutna i buduća promatranja supernovi i dalekih galaktika reći će nam je li tamna energija uvijek bila to što je i sada ili se mijenjala. Možda će nam svemir reći kako promijeniti naše gledište i mišljenje i naučiti nas da stvari sagledamo nekim drugim očima.

Autor teksta: Ivan VrkićComments


Brodarica NET je web sjedište koje na jednom
mjestu okuplja lokalnu grupu pouzdanih i kvalitetnih poduzetnika i pojedinaca s kojima će članovi i posjetitelji moći ostvariti interaktivnu komunikaciju.Copyright 2013 brodarica.net
Brodarica.net nije odgovorna za sadržaj eksternih web stranica.
Oglašavajte kod nas O brodarici.net Kontakt Uvjeti korištenja Privatnost podataka