Medicinska marihuana

PET, 18.04.2014. u 22:18
POGLEDA 1596

Iako se nekome može učiniti kao kontroverzna tema, danas zapravo nema sumnje kako se marihuana može koristiti za liječenje ili ublažavanje simptoma velikog broja bolesti. Uzmimo samo primjer dr. Sanjaya Gupte, jedne od medijski najeksponiranijih osoba na području medicine u SAD-u, koji je u siječnju 2011. godine dospio na popis 10 najutjecajnijih javnih osoba časopisa Forbes, a u siječnju 2009. godine povukao se iz kandidature za poziciju tzv. Glavnog kirurga SAD-a, što je zapravo funkcija glasnogovornika vlade SAD-a po pitanjima javnog zdravstva. Gupta je čak u kolovozu prošle godine, putem svoje kolumne na internetskim stranicama CNN-a, uputio ispriku američkoj javnosti zbog svog prethodnog protivljenja legaliziranju i korištenju medicinske marihuane, objasnivši kako se predomislio radeći prethodnih godinu dana na dokumentarcu jednostavnog imena „Trava“.

Gupta je u svojoj isprici pojasnio kako „medicinska marihuana nije nova, i medicinska zajednica o tome piše već jako dugo. Postoje, zapravo, na stotine napisanih članaka u kojima se uglavnom piše o koristima marihuane. Većina tih članaka, doduše, su napisani između 1840. i 1930. Imajte na umu kako je marihuana do 1943. bila dio farmakopeje SAD-a. Procijenio sam kako otprilike 6% trenutnih istraživanja marihuane u SAD-u proučava koristi medicinske marihuane. Ostale proučavaju štetu marihuane. Ta neravnoteža stvara bitno iskrivljenu sliku.“ Pojasnio je kako je „davno prije ovog projekta pregledavao znanstvenu građu o medicinskoj marihuani u SAD-u i smatrao kako nije nimalo impresivna“, ali nije „pregledao izvrsna istraživanja manjih laboratorija u drugim državama, i nije se obazirao na mišljenja pacijenata čiji su simptomi ublaženi korištenjem kanabisa.“ Što je možda najvažnije, Gupta tvrdi da „koliko god je tražio, nije našao dokumentiranu smrt čiji je uzrok bilo predoziranje marihuanom“, za razliku od prepisanih sintetičkih lijekova zahvaljujući kojima „u SAD-u svakih 19 minuta umre jedna osoba od predoziranja, većinom zahvaljujući nesretnom slučaju.“

Na službenim internetskim stranicama američkog Državnog instituta za izučavanje raka (NCI), koji funkcionira u sklopu Državnog instituta za zdravlje (NIH), agencije Ministarstva zdravlja SAD-a, stoji kako korištenje marihuane može pomoći pri ublažavanju boli, smanjenju anksioznosti, poticanju apetita, ublažavanju mučnine i povraćanja vezanih za kemoterapijsko liječenje, te za poboljšanje kvalitete sna, i tu su samo obuhvaćeni simptomi i stanja za koje postoje istraživanja koja NCI priznaje. NCI također navodi kako se kanabinoidi, aktivne tvari koje sadrži marihuana, mogu koristiti za ublažavanje nuspojava raka i njegovog liječenja, te nabraja kako su mogući učinci kanabinoida protuupalno djelovanje, sprječavanje rasta stanica, sprječavanje rasta krvnih žila koje krvlju opskrbljuju tumore, antivirusno djelovanje, te ublažavanje grčenja mišića kod multiple skleroze. Na istim internetskim stranicama se navodi kako postoje priznata istraživanja na životinjama ili laboratorijska istraživanja (nisu, dakle, provođena na „živim“, bolesnim ispitanicima) koja pokazuju kako kanabinoidi mogu spriječiti rast tumora uzrokujući staničnu smrt, zaustaviti rast stanica, te zaustaviti razvoj krvnih žila nužnih za rast tumora; mogu spriječiti upalu debelog crijeva i smanjiti rizik obolijevanja od raka debelog crijeva; mogu oštetiti ili ubiti stanice raka jetre; uzrokuju smrt stanica raka dojke ne utječući na zdrave stanice dojke; kanabidiol (CBD), jedan od kanabinoida, može pospješiti učinkovitost kemoterapije korištene za liječenje glioma, raka na mozgu, pojačavajući smrt stanica raka bez utjecaja na zdrave stanice.

Možda i najuglednija internetska stranica specijalizirana za alternativne oblike liječenja, GreenMedInfo, sadrži 133 sažetka različitih istraživanja o učinkovitosti marihuane i njenih sastojaka u liječenju različitih bolesti i stanja. Osim već spomenutih različitih vrsta raka i multiple skleroze, marihuana pomaže u liječenju ili ublažavanju simptoma Touretteovog sindroma, opsesivno-kompulzivnog poremećaja, anoreksije, migrene, osteoporoze, psorijaze, herpesa, hepatitisa, artritisa, menopauze, visokog kolesterola, dijabetesa, cerebralne ishemije, miokardijalne ishemije, arteroskleroze, sepse, Alzheimerove bolesti, različitih upala, kolitisa, infarkta, ozljeda leđne moždine, pretilosti, upale mozga, oksidativnog stresa, fibromijalgije, demencije, psihoza, ovisnosti o teškim drogama, te brojnih drugih bolesti i stanja.

No u čemu se krije tajna ljekovitosti marihuane? Ljudsko tijelo zapravo proizvodi vlastite endokanabinoide koji se prirodno vežu za kanabinoidne receptore u tijelu. Kanabinoidne receptore tipa 1 (CB1) možemo prije svega naći u mozgu, a kanabinoidni receptori tipa 2 (CB2) vezani su za imunološki sustav. Sustav CB1 signala ima zaštitnički učinak na živčane stanice, a sustav CB2 receptora je odgovoran za protuupalno djelovanje, pa je jasno kako marihuana, koja od 480 prirodnih komponenti klasificiranih u toj biljci sadrži i 66 kanabionoida (!), može povoljno utjecati na ljudsko zdravlje.

Autor teksta: Ivan Novak


Comments


Brodarica NET je web sjedište koje na jednom
mjestu okuplja lokalnu grupu pouzdanih i kvalitetnih poduzetnika i pojedinaca s kojima će članovi i posjetitelji moći ostvariti interaktivnu komunikaciju.Copyright 2013 brodarica.net
Brodarica.net nije odgovorna za sadržaj eksternih web stranica.
Oglašavajte kod nas O brodarici.net Kontakt Uvjeti korištenja Privatnost podataka