MALI VODIČ KROZ SVEMIR - REKORDERI

SRI, 03.05.2014. u 21:41
POGLEDA 1579

Budimo iskreni: svemir je apsolutno ludo mjesto. Mnogi pisci znanstvene fantastike u priču ubace planet s dvije zvijezde koji izgleda nekako poznato i grad koji nalikuje nekom od gradova na Zemlji i samo čekaju da astronomi i znanstvenici u stvarnosti otkriju nešto slično. Ali, svemir je mnogo čudniji negoli smo mislili.

„BRZE“ ZVIJEZDE

Svi znaju da su zvijezde padalice zapravo meteori koji ulaze u našu atmosferu. Međutim, ono što neki ljudi ne znaju jest činjenica kako zvijezde padalice također postoje; nazvane su „ubrzavajuće zvijezde“ (eng. hypervelocity stars). One su velike, goruće lopte plina koje se kreću kroz svemir milijunima kilometara na sat. Kada je binarni, dvojni zvjezdani sustav konzumiran od strane supermasivne crne rupe u centru galaktike, jedan od dva partnera postaje obrok, a drugi je izbačen u svemir velikom brzinom. Samo probajte zamisliti ogromnu hrpu plina, četiri puta veću od našeg Sunca, kako juri iz naše galaktike brzinom od nekoliko milijuna kilometara na sat.

PLANET IZ PAKLA

Gliese 581 c želi vas ubiti. Najozbiljnije. Znanstvenici su zaključili kako je ovaj „pakleni“ planet najizgledniji kandidat za buduću kolonizaciju, unatoč činjenici da je cijeli planet zapravo čudovište koje se želi dočepati svojih potencijalnih stanovnika. Ovaj planet kruži oko crvenog patuljka, mnogo puta manjeg od našeg Sunca i sa sjajem od samo 1,3 % Sunčevog. Ovo znači da je planet mnogo bliže svojoj zvijezdi nego Zemlja Suncu. Zbog toga, zaglavio je u stanju u kojem je i naš Mjesec – jedna strana planeta uvijek gleda prema zvijezdi dok je druga uvijek okrenuta od nje. To rezultira nekim zanimljivim posljedicama. Ako zakoračite na stranu koju gleda prema zvijezdi, vrućina će vas rastopiti, dok će svaka sekunda provedena na suprotnoj strani rezultirati brzim smrzavanjem. Ipak, negdje na sredini ovih dvaju ekstrema postoji mali pojas gdje život može, teoretski, postojati. Ali, život na Glieseu 581 c imao bi svoje izazove. Budući da je zvijezda oko koje planet kruži crveni patuljak, to ujedno znači kako ona ima nižu vizualnu frekvenciju od nama vidljivog spektra i cijelo nebo planeta boji jarko crveno. Druga nuspojava te činjenice jest da bi se biljke koje vrše fotosintezu morale prilagoditi konstantnom bombardiranju infracrvenog zračenja koji bi im davao crnu boju. Tako ni grčka salata više ne bi bila baš ukusna.

SUSTAV KASTOR

Kao da jedna ili dvije divovske plamteće kugle plina nisu bile dovoljne, imamo i Kastor sustav. Kao i jedna od dvije sjajne zvijezde u konstelaciji Blizanca na noćnom nebu, i taj sustav ima jak sjaj. Razlog tome je što sustav Kastor nije jedna ni dvije, već šest zvijezda i sve kruže oko zajedničke središnje mase. Tri dvojna zvjezdana sustava kruže jedni oko drugih, s dvije užarene i sjajne zvijezde A tipa kao i četiri crvena patuljka M tipa. Zajedno, ovih šest zvijezda imaju sjaj 52.4 puta veći od onoga našeg Sunca.


OBLAK HIMIKO

Ako je ikad postojao neki objekt koji nam je pokazao podrijetlo primordijalne galaktike, to je Oblak Himiko. Riječ je o najmasivnijem objektu ikad pronađenom u ranom stadiju svemira a datira „tek“ nekih 800 milijuna godina nakon Velikog praska, što u svemirskim okvirima nije mnogo. Oblak Himiko ne prestaje biti izvor čuđenja znanstvenika i zbog svoje veličine, koja je otprilike pola naše Mliječne staze. Himiko pripada vremenu koje je danas poznato kao „epoha reionizacije“ ili period od 200 milijuna do milijardu godina nakon Velikog praska i prvi je tračak ranog formiranja galaktika. Što je još i više cool, stranica Space.com dala mu je ime „Divovska, misteriozna nakupina otkrivena u zoru vremena“.

NAJVEĆI REZERVOAR VODE U SVEMIRU

12 milijardi svjetlosnih godina od nas, u srcu kvazara, počiva najveći rezervoar vode u svemiru. Sadrži 140 trilijuna puta više vode nego oceani na Zemlji i pronađen je blizu kolosalne crne rupe u centru samog kvazara. Voda se, nažalost, manifestira u obliku masivnog oblaka plina, nekoliko stotina svjetlosnih godina u promjeru, pa su naši snovi o divovskom toboganu na vodi uništeni. Ali, što je još interesantno, ova crna rupa, 20 milijardi puta veća od Sunca, stalno izbacuje ogromne količine energije ekvivalentne onoj koju bi proizvelo 1000 trilijuna Sunaca.


Autor teksta: Ivan VrkićIzvor: listverse.com
Slika 1: NASA, en.wikipedia.org
Slika 2: ESO, en.wikipedia.org
Slika 3: http://www.imageblogs.org

Comments


Brodarica NET je web sjedište koje na jednom
mjestu okuplja lokalnu grupu pouzdanih i kvalitetnih poduzetnika i pojedinaca s kojima će članovi i posjetitelji moći ostvariti interaktivnu komunikaciju.Copyright 2013 brodarica.net
Brodarica.net nije odgovorna za sadržaj eksternih web stranica.
Oglašavajte kod nas O brodarici.net Kontakt Uvjeti korištenja Privatnost podataka