Kišno nevrijeme i jesenske temperature u Dalmaciji

NED, 27.07.2014. u 21:10
POGLEDA 1374

Nevrijeme je tijekom noći prvo zahvatilo Zadar i okolicu. Nevrijeme je stiglo s mora i donijelo vrlo obilan pljusak. U jednom trenutku mjerna postaja Zadar Poluotok zabilježila je intenzitet pljuska od 200 litara oborine na sat. Uz intenzivne oborine vjetar zapadnih smjerova je dosezao olujne udare od 70 km/h, a temperatura zraka osjetno je pala.

U prvom dijelu dana nevrijeme je najjače pogodilo srednju Dalmaciju. Gotovo nema područja gdje nije zabilježena grmljavina, ali je ona ipak najintenzivnija bila na otvorenom moru i otocima. Najjače nevrijeme pogodilo je područje Palagruže, Lastova, Korčule i Pelješca.Obilna kiša donijela je bujice koje su preplavile ceste, a more je bilo smeđe od velikih oborinskih voda.
Sredinom dana jako nevrijeme s intenzivnom grmljavinom i pljuskovima zahvatilo je Pelješac, a na obalama Orebića pojavile su se dvije vrlo razvijene pijavice.Jakih grmljavinskih pljuskova bilo je i drugdje na otocima. U Starom Gradu na Hvaru je do 13 sati palo 30 litara oborine po kvadratnom metru, u Milni na Braču 26 litara. Na obali je najviše palo u Rogoznici, 25 litara i Kaštel Gomilici 17 litara. Kao po pravilu ovoga ljeta, kiša je znatno obilnija na otocima nego u Dalmatinskog zagori, a takvo što odudara od klimatološkog pravila za ljetne mjesece.

Kada se gleda ukupna količina kiše koja je pala od početka srpnja, Jadran prednjači pred kopnenim dijelom zemlje. Na mjernim postajama mreže Pljusak.com prednjači Starigrad Paklenica gdje su od početka mjeseca do danas pale ekstremne 252 litre po kvadratnom metru. Upravo je u ovom podvelebitskom gradiću u subotu zabilježeno najjače nevrijeme jer se olujni oblak obnavljao više puta na istome mjestu. U Baški na Krku od početka mjeseca do danas pale su 192 litre, Oštarijama 170, Rogoznici 152, Susku 151, Vodicama 142, Vodnjanu 139, Cresu 137, Puli 133, ogulinu 129 itd.

Postaje jasno da je velika vjerojatnost da će ovogodišnji srpanj u dijelu zemlje biti najkišovitiji srpanja u povijesti službenih meteoroloških mjerenja. Primjerice, Split je tijekom današnjeg dana prešao primljenih 100 mm oborine od početka mjeseca, a do kraja mjeseca bit će još nekoliko kišnih dana, od čega se u srijedu očekuje nove i vrlo obilne oborine. Prvo mjesto po oborinama za sada drži ne tako davni srpanj 2011. kada su pale čak 133 litre kiše. Ovogodišnji srpanja službeno se već probio na 2. mjesto!


Iako se nalazimo u prosječno najtoplijem dijelu godine, temperature zraka nisu ljetne u većem dijelu zemlje. To se osobito odnosi na Dalmaciju gdje su nedjeljne temperature zraka i desetak Celzijevih stupnjeva niže u odnosu na uobičajene vrijednosti za ovaj dio godine. U 13 sati je tako od Šibenika do Makarske bilo od 17 do 21°C, a ispod 20°C bilo je čak i na otocima. Na Braču i Mosoru oblak se spustio na samo 300 metara nadmorske visine što je uz kišu i hladnoću ostavljalo dojam prave jeseni. Drugdje je u zemlji bilo toplije, najtoplije u Zagorju i Međimurju s temperaturama do 27°C.

Comments


Brodarica NET je web sjedište koje na jednom
mjestu okuplja lokalnu grupu pouzdanih i kvalitetnih poduzetnika i pojedinaca s kojima će članovi i posjetitelji moći ostvariti interaktivnu komunikaciju.Copyright 2013 brodarica.net
Brodarica.net nije odgovorna za sadržaj eksternih web stranica.
Oglašavajte kod nas O brodarici.net Kontakt Uvjeti korištenja Privatnost podataka